TEXASBLOGGEN

TEXASBLOGGEN

texasblogg

Här kommert jag att skriva om träning, hälsa, mat, trädgård och diverse.

De dagar jag hinner förstås.

Gillar inte utseendefixering och dyligt. Föredrar naturliga människor. Även om det är kul att klä upp sig ibland.

Hemsidan

Kimchi

MatPosted by Ingela Olausson Sun, February 12, 2017 14:06:03
Det är ju så populärt med fermenterade grönsaker nuförtiden. Egentligen är det ju en gammal företeelse att syra grönsaker för att ta tillvara överflödet av sina odlingar.
Framförallt så är det ju väldigt nyttigt med alla dessa goda bakterier. De som lider av magproblem borde ju absolut prova på detta.
I Uddebo (ett litet grannsamhälle här i närheten) hade de fermenteringsfestival i höstas. Jag måste säga att jag har varit nyfiken ganska länge på det här men att det inte har blivit av förren nu. Jag hittade receptet i icas tidning Buffé.
Det finns ju fler recept att prova på, så jag ska testa fler gånger. Detta blev lite fränt i smaken, men ändå ganska gott som tillbehör till maten. Lite småstarkt, men det kan ju bero på chilipulvret som var i. Det tar ett par veckor innan det är färdigt att ätas. Här kommer receptet:
KIMCHI

1 kg salladskål
3/4 dl salt
2 msk chilipeppar (pulver)
1 1/2 msk asiatisk fisksås
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
2 dl finhackad purjolök
2 tsk strösocker

Gör så här:
Skär kålen i 4 cm breda remsor.
Skölj kålen och lägg i en stor skål. Strö över saltet och blanda. Stå övertäckt i rumstemperatur ca 5 timmar. Blanda försiktigt runt efter halva tiden.
Skölj av kålen noga och låt rinna av. Krama ur vattnet.
Blanda chilipeppar, fisksås, vitlök, ingefära, purjolök och socker i en stor skål. Lägg i kålen och rör runt så allt blandas. Smaka av och tillsätt ev mer socker eller salt.
Häll allt i en väl rengjord burk med snäpplock. Fyll hela vägen upp och pressa ner kålen. Det är viktigt att all kål ligger under vätska. Stäng burken och ställ den på en tallrik som fångar upp eventuellt läckande vätska.
Låt stå i rumstemperatur 5 dagar. Ställ sen in den i kylen.
Efter ca fem dagar är kimchin klar, fast kimchin fortsätter att utveckla sina smaker efterhand.

Yngre kimchi är gott som tillbehör till alla möjliga rätter. När den stått ytterligare ett par veckor passar den bra till grillad lax, makrill eller stekt griskött.
Får den stå ännu längre passar den bäst i wok och grytor.

Lycka till och ha en trevlig söndagseftermidag!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.