TEXASBLOGGEN

TEXASBLOGGEN

texasblogg

Här kommert jag att skriva om träning, hälsa, mat, trädgård och diverse.

De dagar jag hinner förstås.

Gillar inte utseendefixering och dyligt. Föredrar naturliga människor. Även om det är kul att klä upp sig ibland.

Hemsidan

Böcker, sjukdomar och alkoholvanor.

Musik, Böcker, FilmPosted by Ingela Olausson Thu, September 08, 2016 15:22:04
Det blev en ovanligt lång sjukperiod. Jag som nästan aldrig är sjuk. När den hemska hostan lugnat sig något så gick det över i örat istället. Var på vårdcentralen idag och fick konstaterat att det var inflammation i innerörat. Jag hade både feber och dålig hörsel på vänster öra. Fick pencillin som jag ska ta några dar. Tur jag gick i tid, annars hade jag troligen haft feber och ont hela helgen.

Vilken himla tur att det finns böcker att läsa. Jag har plöjt igenom en hel del sista tiden. På två dar läste jag ut denna:
"Jag ska bara fixa en grej i köket" av Moa Herngren.
Jag fick låna den av min mamma som i sin tur lånat den av min moster.

Den handlar om den ensamstående mamman som blev föreståndare på dagiset där hon jobbar. Arbetskamraterna är avundsjuka och förstår inte alls varför just hon fick jobbet som chef.
Hon har en sjuårig dotter som bara får träffa sin pappa varannan helg fastän både dottern och han vill träffas mer. Mamman anser att det är minsann hon som behövs mest och hon som gör allt för sin dotter. Mer behövs inte.

Dom får hålla i pengarna i sin lilla familj och kan inte göra vilka utsvävningar som helst. Billigaste alternativen på helgerna är att ta med dottern på museum.
Även om Ingrid är en kärleksfull mamma som gör allt för sin lilla dotter så finns en baksida. Hon dricker alltför mycket vin, och får svårare och svårare att kontrollera hur mycket som dricks.
När hon bestämt sig för högst tre glas en vardagkväll för att dämpa ångesten och alla krav, så slutar det ofta med att hon inte kommer ihåg dan efter hur många glas det blev. Allt som oftast kommer hon bakis till jobbet och sviker även sin lilla dotter.

Hon försöker klistra på sig rollen som den duktiga perfekta mamman och chefen, men ytan spricker allt mer.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

En läsvärd bok tycker jag. Bag in box vinet ställer till mer och mer problem för en del människor. Lätt att ta till även på veckorna tydligen.

Själv har jag väldigt svårt för det där att gå ut och ta ett glas mitt i veckan. Jag vet att det är vanligt i städer, men jag skulle aldrig orka. Jag vill lägga mig mellan nio och halv tio på vardagar. Sen vill jag vara pigg när klockan ringer vid fem på morgonen.
Jag brukar träna tre gånger i veckan, så det passar inte alls in i min livsstil.
Däremot är det gott till helgen att laga god mat och ta lite vin till. Det känns lite festligt och avkopplande. Fast det finns ju gränser även där.

Jag hörde intervjun med Kjell-Olof Feldt och hans fru på P4 extra häromveckan.
Han var uppe i 50 glas i veckan, men nu hade han minskat ner.
Han dricker bara 19 glas i veckan nu.
Låter inte klokt i mina öron!!! 19 glas? På tok för mycket enligt mig.
Familjen sade ifrån till slut, så han gick och fick hjälp. Och nu är tydligen både hans fru och han själv helt nöjda med nitton glas i veckan. För han har aldrig någonsin tänkt sluta dricka helt, utan håller det på en lagom nivå. Lagom och lagom...?
Tänk att han ändå alltid varit väldigt aktiv och kunnat sköta alla sina uppdrag. Ofattbart tycker jag.

Det finns andra kändisar som också haft problem. Viveka Lärn och Kikki Danielsson t.ex. Jag vet att Kikki berättade att hon tog vin i smyg när hon tvättade. Det är verkligen tragiskt. Tråkigt att det kan gå så långt. Fast hon verkar väl ha kommit tillbaka nu, och även Viveka tror jag.


Vad tycker ni själva om det här? Visst har väl alkoholvanorna blivit mer och mer legitima de senaste åren med after work och andra tillställningar i vardagen hit och dit.
Jag tycker att jag ser det överallt bland grannar, träningsmänniskor och bekanta.
Visst är det festligt ibland, fast det får vara med måtta.
En positiv sak är väl ändå att det blivit inne med juicebarer som blandas som drinkar i häftig miljö. Helt alkoholfritt.

Tack för mig för denna gång! Det blev ett långt inlägg om allvarliga funderingar.
  • Comments(7)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ingela Mon, September 12, 2016 08:56:32

Kul att läsa era intressanta inlägg. Fast visst har man fått lära sig att alkohol är farligt i skolan. Både på min tid och i nyare tid. Det pratas ju om både i nyheter och finns att läsa om i dagspressen.
En sak som får mig att reagera är att det är vinreklam i varenda tidning man köper nuförtiden. Även i mina trädgårdstidningar. Det är tips på goda viner både i radio och tv nuförtiden. Så var det inte för några år sedan minsann.
Så det är klart, folk blir ju påverkade att tro att det inte är så farligt ändå, när var och varannan kändis gör reklam och talar för hur gott och trevligt det är.

Posted by Catharina Sun, September 11, 2016 22:00:43

Nä, det gjorde ju inte det. Den ohängde kusindottern började både röka och festdricka i tonåren skulle det ju stå så klart. Inte bara, Nä, det gjorde ju inte det men ohängd kusindotter, bla, bla.... I bland har jag helt enkelt för bråttom och då blir det tok med tangenterna, gaaaah!!!

Posted by Catharina Sun, September 11, 2016 21:56:05

Tja, den ohängda dottern din har många poänger här. Hade alkohol uppfunnits nu i modern tid så hade så klart förbjudits på stört. Det är ju urdumt att dricka alkohol egenltigen. Dock kan jag inte försvara mig med att jag inte visste. Jag fick allt lära mig särskilt i skolan och i tidningar precis som jag fick lära mig hur farligt det var med cigg. Stoppade det mig från att börja röka i tonåren kanske Nä, det gjorde ju inte det men ohängd kusindotter och andra. Egentligen borde man ju såklart inte dricka alls annat än möjligen vatten. Dock är man ju inte funtad så att man gör alla rätt. Jag försöker istället att ha mottot, de mesta med måtta framför ögonen. Ibland går det bättre, ibland går det sämre vare sig det gäller alkohol, fett, socker, kaffe eller annat..... Kram kram!

Posted by Din ohängde dotter Sun, September 11, 2016 21:21:31

Ja, det dricks alldeles för mycket. Det börjar mer och mer likna tidigt 1800-tal igen, då Sverige nådde botten av moraliskt förfall, misär och superi. Att dricka sig berusad med jämna mellanrum ger hjärnan ett kemiskt beroende, skadar hjärnans nervtrådar, skadar minnet och kan ge kontrollförlust under supandets stund och minnesluckor för att ta några få exempel, som är tidiga tecken på alkoholskador i hjärnan. Klassiska tecken hos många som dricker "normala mängder". Antingen är folk så dåligt upplysta om hur skadligt alkohol är eller så är dom så försvarande och förnekande att det inte ska pratas allvar om. Jag blev aldrig upplyst hur farligt det var när jag började dricka i min tidiga tonår, inte av någon. Bara att man kunde bli "alkoholist", men det visste jag inte vad det innebar mer än att man drack mycket alkohol. Jag har fått ta reda på själv hur farligt det är för det är inget man får lära sig i skolan eller hemmet.

Posted by Catharina Sat, September 10, 2016 15:12:12

Ja men visst är det så. Jag kan bara instämma i vad mamma skriver. Man umgås mycket mer kring alkohol nu för tiden så väl på veckorna som på helgerna.Kanske särskilt i storstäderna. Beror väl dels på att utbudet av roliga restauranger, barer och caféer är så mycket större. Stan vimlar av roliga ställen och själv arbetar jag mitt i stan i en miljö som gör att jag inte heller behöver hem emellan och fixa mig. Jag är redan klar och det är lätt att gå ut på stan efter jobbet. Även här omkring där vi bor finns en hel del ställen på gångavstånd så ja. Ofta blir det någon gång i veckan som jag och Joakim eller vänner är ute på galej. 19 glas i veckan låter ju dock galet överdrivet även för en storstadsbrutta som mig :) Puss och kram på er!

Posted by Ingela Sat, September 10, 2016 10:28:42

Ja, det är klart det är kul att gå ut nån gång kanske, och träffa kompisar mitt i veckan. Fast jag måste erkänna att för mig känns det jättejobbigt att behöva sminka och klä upp mig när man känner sig som en urvriden disktrasa efter jobbet. Föredrar att träffa kompisarna på träningspassen mitt i veckan. Det blir jag pigg och glad av.

Kramar till er!!!

Posted by Eja Sat, September 10, 2016 07:54:42

Jo, men så är det. Det dricks betydligt mer alkohol nuförtiden och det är vanligt att gå ut mitt i veckan och dricka vin med nån kompis. Catharina och jag var ute på stan, åt och drack gott i torsdags. Jag ska ju inte upp och jobba så för mig är det inga problem men Catharina har inga problem med det heller. Jag tränar ju också och vill vara pigg på morgonen så man får ta det lugnt. Fast jag vet pensionärer som dricker varje kväll. Ja, ja, var och en får göra som dom vill. Ikväll ska vi ha grillparty här på campingen och då blir det vin till det. Ska bli kul! Kramar till er båda