TEXASBLOGGEN

TEXASBLOGGEN

texasblogg

Här kommert jag att skriva om träning, hälsa, mat, trädgård och diverse.

De dagar jag hinner förstås.

Gillar inte utseendefixering och dyligt. Föredrar naturliga människor. Även om det är kul att klä upp sig ibland.

Hemsidan

Lchf påverkar miljön?

Träning och HälsaPosted by Ingela Olausson Tue, August 30, 2011 11:05:26

Detta var något jag hörde på radion idag. Många lchf-are äter tydligen väldigt mycket kött och mejeriprodukter, vilket påverkar miljön negativt. Men så behöver det inte alls vara. Lchf har en mycket positiv inverkan på hälsan för många människor.

Lchf innebär ju att man inte ska äta socker överhuvudtaget. Undvika för stor mängd kolhydrater och vitt mjöl, samt potatis och annan stärkelserik mat. Däremot ska man äta det naturliga fettet som finns i kött, fisk och mejeriprodukter. Det är bätttre att välja bregott med naturligt fett än t.ex. lätta som innehåller en massa giftiga tillsatser som inte är bra för hälsan.

Det är bättre att välja den feta yoghurten än lättyoghurt t.ex. Alla lättprodukter har tillsatt socker eller fruktsocker för att det ska smaka bättre. Allt socker omvandlas till fett i kroppen, vilket gör att folk blir bara fetare och fetare ju mer lättprodukter de äter.

Sen tror jag ju att en del som har ändrat sin kosthållning till lchf har missuppfattat det här med fettet och överdriver mängden fett och kött helt enkelt. Jag känner ett par stycken som åt stekt ägg och bacon varje dag till frukost. Det låter ju inte så nyttigt precis. Då är det nog bättre med kokta ägg och variera med stekt nån gång ibland.

Jag är inte helstrikt när det gäller kolhydraterna eftersom jag känner att jag inte direkt behöver gå ner i vikt. Jag äter två skivor osötade fullkornsskivor per dag. Ett par knäckebrödsskivor fiberbalance. Bägge har lågt kolhydratinnehåll.

Jag undviker potatis, pasta, ris, frukt, majs, under jord grönsaker som rotfrukter. Ovanjordgrönsaker går bra.

Till frukost äter jag ett kokt ägg, sallad, tomat, gurka, mangold eller de grönsaker som finns hemma. En ostskiva och en skinkskiva t.ex. Jag varierar mig med makrill på burk. Men kollar innehållsförteckningen först, eftersom vissa innehåller socker.

Det är konstigt att nästan allt innehåller socker i affären. Alltifrån kryddor, såser, dressingar, färdiga köttbullar m.m. Inte konstigt att folk blir tjocka.

Sen jag började med lchf äter jag varken mer kött eller mera mejeriprodukter. Jag har bara bytt ut potatis, pasta, ris mot grönsaker istället. Jag lagar samma mat som innan fast mera grönsaker. Man får använda sin fantasi helt enkelt. Mer svamp har det också blivit. Jag gör även såser på bara vatten som jag alltid gjort. Sen blir det gräddsåser nån gång emellanåt.

Jag fuskade lite på semestern men återfick då blodvallningarna som jag hade för längesen. Men efter ett par veckor med rätt kost försvann de som tur var. Min mens som försvann i några månader kom också tillbaka med denna kosten. Konstigt eller hur?!

Istället för potatissallad gjorde jag en jättegod Zuccinisallad. Passar bra till kött.

Blanda 1 dl turkisk yoghurt med 1 dl majonäs.

2 msk frans senap (utan socker)

2 msk finskuren purjolök

3 msk finskuren saltgurka

1 hel zuccini i tärningar

Blanda alltsammans och låt gärna stå i kylen ett par timmar.

Mer Lchf-recept hittar du här.

Kostdoktorn skriver också om lchf.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.