TEXASBLOGGEN

TEXASBLOGGEN

texasblogg

Här kommert jag att skriva om träning, hälsa, mat, trädgård och diverse.

De dagar jag hinner förstås.

Gillar inte utseendefixering och dyligt. Föredrar naturliga människor. Även om det är kul att klä upp sig ibland.

Hemsidan

Matrevolutionen

Träning och HälsaPosted by Ingela Olausson Thu, February 03, 2011 17:53:59

Boken jag fick av Anette i lördags var mycket intressant. Den är skriven av Andreas Eenfeldt som är läkare och specialist i allmänmedicin.

Man har ju hört mycket om GI-kost de senaste åren, men kanske inte lagt så stor vikt vid det. Han berättar om hur stor genomslagskraft det blev när en forskare kom på att fettet var farligt. Genomslaget kom 1984 och då började befolkningen sakta men säkert gå upp i vikt. Alla lättprodukter kom i butikerna, och för att det skulle smaka bra hade de tillsatt socker istället.

Det blev mer och mer hjärt och kärlsjukdomar, och mer av diabetes. Till och med barn led oftare av diabetes. Det mättade fettet var farligt anses det. Men faktum är att modersmjölken innehåller massor av mättat fett. Och vi är gjorda för att äta det naturliga fettet. Det har vi gjort sedan urminnes tider utan att ha några som helst problem med vare sig övervikt ellert hjärt och kärlproblem.

Däremot skapar för mycket kolhydrater problem. Samt socker och vitt mjöl. Det är där problemet ligger. Inte hos fettet. Man ska alltså äta mer av fisk, kött och ägg. Och mindre av potatis, pasta och ris. Och naturligtvis mycket grönsaker. Men grönsaker som växer under jord (rotfrukter), har mer stärkelse, så det ska man äta lite mindre av. För några år sedan ändrades viktkurvan i Sverige. Folk började köpa mer smör och började faktiskt gå ner i vikt. Viktväktarmat och annat trams är inget att ha med andra ord.

Detta är en vetenskaplig bok byggd på massor av undersökningar och forskarrapporter. Det är klart att man vill äta sig till bättre hälsa. När jag har läst lite mer i boken kommer jag att återkomma med intressanta fakta för hälsan.

Andreas har en blogg med 10 000 besökare per dag. Jag lägger också in länken här till höger. Besök den gärna: kostdoktorn.se

  • Comments(1)//texasblogg.texasplace.se/#post91