TEXASBLOGGEN

TEXASBLOGGEN

texasblogg

Här kommert jag att skriva om träning, hälsa, mat, trädgård och diverse.

De dagar jag hinner förstås.

Gillar inte utseendefixering och dyligt. Föredrar naturliga människor. Även om det är kul att klä upp sig ibland.

Hemsidan

Trend 2011

TrädgårdPosted by Ingela Olausson Mon, January 17, 2011 21:24:36

Har läst en del om nya trender i trädgården. Även om det inte är dags än så kan man ju få drömma och planera. Pallkragar har ju verkligen blivit poppis att odla i. Att odla grönsaker är på frammarch, och ätbart i krukor såsom kryddgrönt, plocksallat och purpurbönor är stort. Den som inte har en egen trädgård odlar i krukor på balkongen. Nu kommer även nya modeller på växtskåp att odla i för den som har liten plats. Perfekt för tomater och chili.

I år ska man laga maten ute. Helst i en handmurad vedeldad spis en bit bort från huset, mitt i trädgården. Mingel i potatislandet är det heta nu.

Det är inne med träd i kruka som t.ex tall, olivträd, fikon, silverpil och silverpäron. Tallen ger lite japansk känsla och de andra mer medelhavskänsla. Formklippt buxbom är också mycket populärt.

I trädgården blir det mer gräs, bambu, funkia, palmer, ormbunkar och rönnsumak. Mindre av de traditionella äppelträden och syrenerna. Mer exotiskt alltså.

Vinrött är färgen på årets blommor i trädgården. Fröfirmorna erbjuder t.ex röd rudbeckia, zinnia, solros, tagetes, iris, rosenskära, luktärt, praktvädd och blåklint.

Trädgården ska också ha olika rum. Man ska inte se hela härligheten på en gång. Det ska gärna vara lite avgränsningar som skärmar, häckar eller höga perenner och buskar. Det har kommit nya skärmar med tryckta målade eller stansade mönster.

Fler altaner och fler sittplatser i trädgården, samt lite trädgårdskonst här och där som man upptäcker på sin vandring i trädgården.

Aldrig har det väl funnits så mycket tillbehör till våra smådjur och fåglar som nu. Folk vill ha mer fjärilar, igelkottar, grodor, fåglar och insekter i sina trädgårdar.

Även i städerna odlas det mer. De som inte har balkong odlar med grannarna på gården. Och de som inte kan det får bli gerillaodlare som odlar i stadens parker och bortglömda områden. Gerillaodlingen kommer stort både utomlands och här.

Något som förekommer utomlands, men inte har nått hit än är volontärarbete i en gemensam eller kommunalt sponsrad trädgård. Där odlas det mat till hemlösa eller i en park för att göra ett bostadsområde vackrare. Hoppas Sverige hänger på.

  • Comments(0)//texasblogg.texasplace.se/#post82