TEXASBLOGGEN

TEXASBLOGGEN

texasblogg

Här kommert jag att skriva om träning, hälsa, mat, trädgård och diverse.

De dagar jag hinner förstås.

Gillar inte utseendefixering och dyligt. Föredrar naturliga människor. Även om det är kul att klä upp sig ibland.

Hemsidan

Vin att lagra.

MatPosted by Ingela Olausson Tue, October 03, 2017 18:37:03
Gjorde något som jag aldrig gjort förut. Sen jag fick min smartphone har jag en massa appar, både onyttiga och nyttiga. En av dom innehåller en massa matrecept, och därigenom får jag reklam om olika fina viner. Man beställer dom genom systembolaget, och det tar sisådär en åtta dagar att få dem till sitt närmaste systembolag.
Har börjat tycka att det är lite kul med italienska viner. Tycker ofta att de är goda i smaken. Speciellt om man lagar någon extra god mat så känns det lite lyxigt.

Just idag fick jag ett meddelande om att vinet hade kommit, så det var bara till att traska iväg i ösregnet och hämta det. Jag blev inte besviken.
Vinet kommer från Sicilien och låg i en väldigt fin trälåda.
Fast detta ska inte smakas på bra länge. Jag köpte det för att lagra. Riktigt roligt att prova på. Kanske införskaffar jag mig någon mer låda framöver, vi får väl se.

Ha en trevlig kväll!


  • Comments(2)//texasblogg.texasplace.se/#post621

kräftstjärtar och räkor i en gräddig och het gryta.

MatPosted by Ingela Olausson Tue, August 15, 2017 19:54:39
Gjorde en gryta på måfå i fredags som blev väldigt god. Vi gillar mycket het mat, så jag hade i en stor habenero (chili) i. Men gillar man inte stark mat så kan man ju ta en mildare chili, eller inte alls.
Till 4 fyra personer hade jag:

1/4- dels dl chechuankrydda
grön curry efter egen smak
salt
1 habanero
3 dl grädde
smör
1 gul lök
1 paprika
1 burk skivade champinjoner på burk
2 burkar kräftstjärtar i lag
1 burk räkor i lag
Dinkelmjöl + vatten

Hacka lök, paprika och chili. Låt champinjonerna rinna av.
Mortla chechuankryddan och rosta i torr panna en liten stund.
Tillsätt smör, grön curry och alla grönsaker + svampen.
Låt allt steka en stund tills de mjuknar. Häll i grädden och salta lite, men tänk på att skaldjuren är salta i sig, så ta inte för mycket.
Låt allt småkoka i 20 minuter.
Red blandningen med lite dinkelmjöl och vatten.
Tillsätt kräftstjärtar och räkor.
Låt allt koka ihop lite hastigt och smaka av.

Servera med färsk pasta.

Jag serverade ett rosévin till detta som föll mig i smaken. Ofta kan jag tycka att vissa viner är så sura, men nu hittade jag ett som var riktigt gott den här gången.

Lördagen blev en fönsterputsardag för min del. En regnig dag, men det gjorde absolut ingenting. Vi hade bestämt att grilla på kvällen. Men eftersom regnet riktigt vräkte ner så gick det lika bra i carporten. Riktigt mysigt var det att sitta där och höra hur regnet smattrade på taket.
Grillade nyskördade grönsaker till köttet. Har kommit på att det är jättegott.


  • Comments(0)//texasblogg.texasplace.se/#post615

Kimchi

MatPosted by Ingela Olausson Sun, February 12, 2017 14:06:03
Det är ju så populärt med fermenterade grönsaker nuförtiden. Egentligen är det ju en gammal företeelse att syra grönsaker för att ta tillvara överflödet av sina odlingar.
Framförallt så är det ju väldigt nyttigt med alla dessa goda bakterier. De som lider av magproblem borde ju absolut prova på detta.
I Uddebo (ett litet grannsamhälle här i närheten) hade de fermenteringsfestival i höstas. Jag måste säga att jag har varit nyfiken ganska länge på det här men att det inte har blivit av förren nu. Jag hittade receptet i icas tidning Buffé.
Det finns ju fler recept att prova på, så jag ska testa fler gånger. Detta blev lite fränt i smaken, men ändå ganska gott som tillbehör till maten. Lite småstarkt, men det kan ju bero på chilipulvret som var i. Det tar ett par veckor innan det är färdigt att ätas. Här kommer receptet:
KIMCHI

1 kg salladskål
3/4 dl salt
2 msk chilipeppar (pulver)
1 1/2 msk asiatisk fisksås
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
2 dl finhackad purjolök
2 tsk strösocker

Gör så här:
Skär kålen i 4 cm breda remsor.
Skölj kålen och lägg i en stor skål. Strö över saltet och blanda. Stå övertäckt i rumstemperatur ca 5 timmar. Blanda försiktigt runt efter halva tiden.
Skölj av kålen noga och låt rinna av. Krama ur vattnet.
Blanda chilipeppar, fisksås, vitlök, ingefära, purjolök och socker i en stor skål. Lägg i kålen och rör runt så allt blandas. Smaka av och tillsätt ev mer socker eller salt.
Häll allt i en väl rengjord burk med snäpplock. Fyll hela vägen upp och pressa ner kålen. Det är viktigt att all kål ligger under vätska. Stäng burken och ställ den på en tallrik som fångar upp eventuellt läckande vätska.
Låt stå i rumstemperatur 5 dagar. Ställ sen in den i kylen.
Efter ca fem dagar är kimchin klar, fast kimchin fortsätter att utveckla sina smaker efterhand.

Yngre kimchi är gott som tillbehör till alla möjliga rätter. När den stått ytterligare ett par veckor passar den bra till grillad lax, makrill eller stekt griskött.
Får den stå ännu längre passar den bäst i wok och grytor.

Lycka till och ha en trevlig söndagseftermidag!

  • Comments(0)//texasblogg.texasplace.se/#post591

Här är ditt kylskåp.

MatPosted by Ingela Olausson Sun, January 15, 2017 16:15:51
Nu har julen åkt ut även här hemma. I fredags var det ett himla springande upp och ner för trappor med alla julsaker som skulle bort. Igår åkte julgardinerna ner, och jag fixade, sydde om och strök dukar som skulle byta plats med de gamla.
Nu blev det ljust och fräscht. Skönt att vara av med julen, även om det är kul när man tar fram allt.
Nya servetter och en bukett med färgglada tulpaner. Kunde inte motstå frestelsen att köpa tulpaner för jag känner mig riktigt vårinspirerad just nu.
Faktiskt så till den milda grad att jag både har beställt chili, paprikafrö, ny matta och några nya krukor.

Såhär i januari har jag en himla massa rester i frysen efter allt frosseri i julhelgen. Ganska praktiskt nu när man inte är jätterik.
Kommer ni ihåg "Här är ditt kylskåp" med Jan Boris Möller som gick i början på 90-talet? Det gick ut på att han hälsade på hos kändisar där han lagade en trerättersmeny utifrån vad dom hade i kylskåpet just då. Kändisarna blev även intervjuade av programledaren och dom visste inte i förväg att dom skulle vara med i programmet. Han hälsade på hos Lili och Sussie där han gjorde ett recept som jag fastnade för. Förresten hade dom samma servis som jag kommer jag ihåg.
Jag gjorde just denna maträtt igår. Hade både köttfärssås och spagetti i frysen som blivit över.
Jag blandade spagettin och köttfärssåsen och lade i en smord ugnsform. Lade skivade tomater överst och kryddade med pizzakrydda. Sist på med riven västerbottenost och in i ugnen ca. 30 minuter i 225 grader.
Dukade fint...
Det smakade smaskens kan jag lova. Så enkelt och behändigt.

Idag var det också rester till middag. Hade julskinka över i frysen. Kokade potatis, och gjorde en gräddsås med senap och kryddpeppar i. Serverade med skivad julskinka, kokta ärtor och en sallad till. Supergott!
Här slängs minsann ingenting. Jag fryser ner allt som går att frysa.

Brukar ni spara på rester för att äta vid senare tillfällen eller slänger ni dom för det mesta?

Ha en trevlig kväll!


  • Comments(3)//texasblogg.texasplace.se/#post588

Pulled pork

MatPosted by Ingela Olausson Sun, January 08, 2017 11:53:00
Vi fick väldigt fina julklappar av jobbet i år. Rolf och alla andra fick en wokpanna, medan jag och en annan tjej på jobbet fick var sin fin emaljerad gjutjärnsgryta. Vi är två par på jobbet, så dom tänkte väl att vi inte ville ha samma julklapp. Bra tänkt tycker jag.
Vi har hunnit använda bägge grytorna under den här ledigheten, och igår blev det gjutjärnsgrytans tur. Jag lagade pulled pork.
Här innan den ska in i ugnen med locket på. Lök och paprika runtom. Karrén är kryddad med flingsalt, rökt paprika och nymalen svartpeppar. Sen är det hickory barbecuesås och buljong ovanpå alltihop.
Efter fem timmar faller köttet isär.
Man drar isär köttet med två gafflar i mindre bitar.
Vi åt detta med tortillabröd, pizzasallad, majs och het röd chili på burk. Det var verkligen gott. Riktigt smidigt eftersom allt sköter sig själv i ugnen. Perfekt som bjudmat.
Här kommer receptet jag gick efter:

Pulled Pork 8-10 portioner.

2 kg fläskkarré med ben (Jag hade utan ben eftersom affären inte hade med, men det gick bra ändå).
2 msk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk rökt paprikapulver
2 st gula lökar
1 vitlök (jag bytte ut vitlöken mot en hel röd paprika istället)
500 g rökig barbecuesås
2 dl köttbuljong

Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader.
Skölj och torka köttet.
Blanda de torra ingredienserna och gnid in köttet med det.
Häll lite olja i grytan.
Lägg i köttet.
Skala och klyfta löken, skär paprikan i större bitar och lägg allt runt köttet.
Häll på barbecuesås och buljong över köttet.
Sätt på locket och låt köttet stå i nedre delen av ugnen 5 timmar.
När det är färdigt ska det bara vara att dra med en gaffel i köttet så det faller isär.

Servera med tortillabröd och olika tillbehör såsom
sallad, coleslaw, majs, jalapeno eller vad man nu gillar.

Smaklig måltid!

  • Comments(2)//texasblogg.texasplace.se/#post587

Kraterbullar efterlyses!

MatPosted by Ingela Olausson Wed, January 04, 2017 11:58:28
När jag var yngre gjorde jag ofta kraterbullar. Fick en liten receptbok av hemkunskapen när jag gick i högstadiet. Hade dom ofta på kalas när barnen var små, och dom var väldigt uppskattade av gästerna. Det var en slags bakpulverbullar.
När jag skilde mig för många år sen så blev boken kvar i våran sommarstuga.

Nu före jul kom jag att tänka på dessa bullar, och försökte leta upp receptet på nätet. Jag hittade och bakade, men de blev inte riktigt likadana som mina gamla kraterbullar. Dessa innehöll nog mer smör än mitt recept, och blev nog lite mer åt kakhållet. Fast dom blev ändå väldigt goda och uppskattade, så här är receptet:

KRATERBULLAR
Degen:

2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl socker
50 gram smör
1 dl mjölk

Fyllning:

2 msk margarin
2 msk socker
1 tsk kanel

Gör så här:

Blanda mjöl, socker och bakpulver. Finfördela margarinet med fingertopparna. Tillsätt mjölken.
Arbeta raskt ihop degen med en stor sked eller slev. Låt degen stå på kall plats en stund före utbakningen.

Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen. Blanda ut degen med lite extra mjöl till små släta bullar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten på varje bulle. Lägg en klick av fyllningen där i.

Grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Dom här bullarna var alltså jättegoda, men om någon känner till eller har receptet på dom kraterbullar jag känner till, så skulle jag vara tacksam om ni ville höra av er. Själva receptboken jag fick från skolan kommer från 70-talet. Så gammal är jag!

Ha det bra och lycka till med bullarna!



  • Comments(2)//texasblogg.texasplace.se/#post585

Pyssel i stugan och goda bakverk.

MatPosted by Ingela Olausson Thu, December 01, 2016 19:26:14
Nu har tiden gått så fort igen, och jag har inte hunnit blogga på länge. Det är julklappsinköp, ljuständningar, inpackning av julklappar, bak, matlagning och mycket annat. Dessutom är träningen på Friskis fortfarande i full gång, men nästa vecka är sista veckan för terminen. En kul grej är att min syster och hennes dotter följer med mig och tränar en gång i veckan. Det har blivit både cirkelfys och jympapass. Jättekul tycker jag, och dom med verkar det tyckas. Hoppas verkligen dom hänger på även nästa termin.

I helgen som var packade vi upp alla adventsljusstakar och stjärnor. Även granen åkte fram som vi brukar ha på altanen. Konstgjord visserligen, men ändå. Vi hade köpt nya fina kulor, men snörena fick man trä i själv.
Rolf började trä, och hängde upp första kulan i granen. Sen fick det vara nog tyckte han! Det räcker med en kula.
Nä, nä sa jag. Du har inget tålamod så låt mig göra det.
Det var femtio kulor att trä i burken. Men jag gillar att sitta och pilla med småplock, så Rolf fick hänga ut dom istället.
Den blev fin både i dagsljus och på kvällen även om sista bilden inte var dn bästa.

Mitt bland julklappspapper och andra bestyr här i huset så bjuder jag på ett litet recept som jag gjorde häromdan. Det blev uppskattat förra julen, så nu gör jag om det i år igen.


COOKIEMUFFINS KARAMELL

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1/2 tsk bakpulver

Fyllning:

1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
1/2 tsk malen ingefära
ca 15 sötmandlar

Pappersformar

1. Börja med fyllningen: sätt ugnen på 200 grader. Blanda vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull.

2. Låt blandningen koka häftigt till en simmig smet, ca 10 min. Låt smeten svalna. Rör ner ingefäran.

3. Smält smöret i en kastrull.

4. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.

5. Tillsätt smör, salt och mjölet blandat med kakao och bakpulver. Rör allt till en slät smet.

6. Ställ ca 15 pappersformar på en plåt. Fördela kaksmeten i formarna.

7. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 7 min.

8. Tag ut plåten ur ugnen. Gör med en sked eller skaftet på en kniv en liten grop i varje muffins.

9. Fyll groparna med kolasmeten. Lägg en sötmandel i varje grop.

10. Låt kakorna gräddas vidare mitt i ugnen ca 5 min. Låt kallna på galler.

Lycka till!

  • Comments(1)//texasblogg.texasplace.se/#post578

Forell till middag.

MatPosted by Ingela Olausson Sat, October 01, 2016 10:28:07
Igår var våran sista semesterdag. Tänkte lyxa till det lite extra med färsk fisk från fiskbilen. Jag köpte till fyra personer eftersom jag alltid lagar dubbelt på helgerna för att ta med matlåda till jobbet.
Men det är inte klokt vad dyrt det är nuförtiden. Förr var fisk billig mat, men nu är det rena rama lyxmiddagen. Tre foreller och två burkar romsås gick på över trehundra kronor. Så det är inte jätteofta jag handlar från fiskbilen. Men hur som helst, gott var det i alla fall.
Jag saltade och pepprade. Fyllde med egen dill, citron och salladslök. Hällde på lite flytande smör också. Sen virade jag in filéerna i folie och ugnsbakade i 200 grader 20 minuter.
Det blev supergott! Ett glas kallt vitt vin till detta blev perfekt.

Köper ni ofta färsk fisk, eller gör ni som jag, köper mest vid festliga tillfällen?


  • Comments(2)//texasblogg.texasplace.se/#post570
Next »